Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia

The evidence shows that probiotics can reduce cardiovascular diseases associated to high cholesterol levels, but it occurs just when they survive gastrointestinal conditions. The aim of this study was to evaluate the ability of reference strains (RS) and food isolates strains (FIS) to survive acid a...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Castorena Alba, Martha Montserrat, Vázquez Rodríguez, Jesús Alberto, López Cabanillas Lomelí, Manuel, González Martínez, Blanca Edelia
Formato: Artículo
Lenguaje:inglés
Publicado: 2018
Materias:
Acceso en línea:http://eprints.uanl.mx/16607/1/215.pdf
_version_ 1824414657235910656
author Castorena Alba, Martha Montserrat
Vázquez Rodríguez, Jesús Alberto
López Cabanillas Lomelí, Manuel
González Martínez, Blanca Edelia
author_facet Castorena Alba, Martha Montserrat
Vázquez Rodríguez, Jesús Alberto
López Cabanillas Lomelí, Manuel
González Martínez, Blanca Edelia
author_sort Castorena Alba, Martha Montserrat
collection Repositorio Institucional
description The evidence shows that probiotics can reduce cardiovascular diseases associated to high cholesterol levels, but it occurs just when they survive gastrointestinal conditions. The aim of this study was to evaluate the ability of reference strains (RS) and food isolates strains (FIS) to survive acid and bile and to determine in-vitro cholesterol assimilation. FIS were more tolerant to acid than RS, showing significantly different growth response. FIS were more resistant to the presence of bile, in order descendent to oxgall, taurocholic acid, and cholic acid. The survival percentages ranged from 0% to 100%, presenting strain dependence. The most tolerant strains were tested for cholesterol test, showing RS lower percentages than FIS. In FIS, the percentage was negatively affected when the concentration of bile salt was increased. Therefore, to study the viability of different strains in gastrointestinal conditions is crucial because of the strain-dependence nature. Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia RESUMEN La evidencia científica muestra que los probióticos pueden reducir enfermedades cardiovasculares asociadas a altos niveles de colesterol pero sólo cuando sobreviven a condiciones gastrointestinales. El objetivo del estudio fue evaluar la supervivencia a ácido y bilis de cepas aisladas de alimentos (FIS) y de referencia (RS) y determinar in vitro, su asimilación de colesterol. FIS mostraron mayor tolerancia al ácido que RS, mostrando diferencias significativas en el crecimiento. FIS mostró mayor resistencia a la bilis; en orden descendente: oxgall, ácido taurocólico y ácido cólico. El porcentaje de supervivencia fue 0–100%, siendo cepa dependiente. Las cepas más tolerantes fueron evaluadas para su asimilación de colesterol, mostrando RS menores porcentajes que FIS. En éstas, el porcentaje fue afectado negativamente al incrementar la concentración de la sal biliar. Por lo tanto, es importante evaluar la viabilidad de las cepas en condiciones intestinales por su carácter cepadependiente.
format Article
id eprints-16607
institution UANL
language English
publishDate 2018
record_format eprints
spelling eprints-166072019-08-29T20:17:12Z http://eprints.uanl.mx/16607/ Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia Castorena Alba, Martha Montserrat Vázquez Rodríguez, Jesús Alberto López Cabanillas Lomelí, Manuel González Martínez, Blanca Edelia RC Medicina Interna, Psiquiatría, Neurología TX Economía Doméstica The evidence shows that probiotics can reduce cardiovascular diseases associated to high cholesterol levels, but it occurs just when they survive gastrointestinal conditions. The aim of this study was to evaluate the ability of reference strains (RS) and food isolates strains (FIS) to survive acid and bile and to determine in-vitro cholesterol assimilation. FIS were more tolerant to acid than RS, showing significantly different growth response. FIS were more resistant to the presence of bile, in order descendent to oxgall, taurocholic acid, and cholic acid. The survival percentages ranged from 0% to 100%, presenting strain dependence. The most tolerant strains were tested for cholesterol test, showing RS lower percentages than FIS. In FIS, the percentage was negatively affected when the concentration of bile salt was increased. Therefore, to study the viability of different strains in gastrointestinal conditions is crucial because of the strain-dependence nature. Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia RESUMEN La evidencia científica muestra que los probióticos pueden reducir enfermedades cardiovasculares asociadas a altos niveles de colesterol pero sólo cuando sobreviven a condiciones gastrointestinales. El objetivo del estudio fue evaluar la supervivencia a ácido y bilis de cepas aisladas de alimentos (FIS) y de referencia (RS) y determinar in vitro, su asimilación de colesterol. FIS mostraron mayor tolerancia al ácido que RS, mostrando diferencias significativas en el crecimiento. FIS mostró mayor resistencia a la bilis; en orden descendente: oxgall, ácido taurocólico y ácido cólico. El porcentaje de supervivencia fue 0–100%, siendo cepa dependiente. Las cepas más tolerantes fueron evaluadas para su asimilación de colesterol, mostrando RS menores porcentajes que FIS. En éstas, el porcentaje fue afectado negativamente al incrementar la concentración de la sal biliar. Por lo tanto, es importante evaluar la viabilidad de las cepas en condiciones intestinales por su carácter cepadependiente. 2018-05-21 Article PeerReviewed text en cc_by_nc_nd http://eprints.uanl.mx/16607/1/215.pdf http://eprints.uanl.mx/16607/1.haspreviewThumbnailVersion/215.pdf Castorena Alba, Martha Montserrat y Vázquez Rodríguez, Jesús Alberto y López Cabanillas Lomelí, Manuel y González Martínez, Blanca Edelia (2018) Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia. CyTA - Journal of Food, 16 (1). pp. 36-41. ISSN 1947-6345 10.1080/19476337.2017.1335347
spellingShingle RC Medicina Interna, Psiquiatría, Neurología
TX Economía Doméstica
Castorena Alba, Martha Montserrat
Vázquez Rodríguez, Jesús Alberto
López Cabanillas Lomelí, Manuel
González Martínez, Blanca Edelia
Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia
thumbnail https://rediab.uanl.mx/themes/sandal5/images/online.png
title Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia
title_full Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia
title_fullStr Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia
title_full_unstemmed Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia
title_short Cholesterol assimilation, acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains = Asimilación de colesterol y supervivencia al ácido y bilis de bacterias probióticas aisladas de alimentos y cepas de referencia
title_sort cholesterol assimilation acid and bile survival of probiotic bacteria isolated from food and reference strains asimilacion de colesterol y supervivencia al acido y bilis de bacterias probioticas aisladas de alimentos y cepas de referencia
topic RC Medicina Interna, Psiquiatría, Neurología
TX Economía Doméstica
url http://eprints.uanl.mx/16607/1/215.pdf
work_keys_str_mv AT castorenaalbamarthamontserrat cholesterolassimilationacidandbilesurvivalofprobioticbacteriaisolatedfromfoodandreferencestrainsasimilaciondecolesterolysupervivenciaalacidoybilisdebacteriasprobioticasaisladasdealimentosycepasdereferencia
AT vazquezrodriguezjesusalberto cholesterolassimilationacidandbilesurvivalofprobioticbacteriaisolatedfromfoodandreferencestrainsasimilaciondecolesterolysupervivenciaalacidoybilisdebacteriasprobioticasaisladasdealimentosycepasdereferencia
AT lopezcabanillaslomelimanuel cholesterolassimilationacidandbilesurvivalofprobioticbacteriaisolatedfromfoodandreferencestrainsasimilaciondecolesterolysupervivenciaalacidoybilisdebacteriasprobioticasaisladasdealimentosycepasdereferencia
AT gonzalezmartinezblancaedelia cholesterolassimilationacidandbilesurvivalofprobioticbacteriaisolatedfromfoodandreferencestrainsasimilaciondecolesterolysupervivenciaalacidoybilisdebacteriasprobioticasaisladasdealimentosycepasdereferencia